Wednesday, 4 April 2018

Cara - Cara Penjagaan Muka Yang Betul


Hai semua. Dalam entry lepas saya ada kongsikan Satu Skincare yang menjadi kegilaan ramai walaupun baru sahaja dilancarkan pada bulan lalu. Sekarang pun masih banyak tu yang menunggu batch baru sampai.

Almaklumlah setiap kali restock, hanbis dalam sekelip mata. Mahu tahu skincare apa? Baca sini "Skincare 100% Vegan".Sebelum baca entry tadi, jom kita baca dulu cara-cara penjagaan muka yang betul.

Pengedar Youth Shaklee Kota Belud 0149517442

Bila sudah tahu, senanglah kita mahu jaga kulit muka kita lepas ni. Jom kita baca

Elakkan mencuci muka terlalu kerap.


Pengedar Youth Shaklee Kota Belud 0149517442
Cuci dengan air suam lebih digalakkan

Mencuci muka ni salah satu cara penjagaan muka juga tapi bila terlalu kerap ia akan menjejaskan kesihatan kulit kita. 

Bagaimana ia terjejas? Jom kita baca

1. Ia akan menyebabkan kulit terlalu kering dan kelembapannya akan hilang atau berkurang.

2. Kulit akan menjadi lebih berminyak dan berjerawat.

Mencuci muka dua kali sehari sudah memadai iaitu pada waktu pagi dan juga waktu malam. Mencuci muka menggunakan air suam juga sangat digalakkan berbanding dengan air sejuk.

Elakkan tidur dengan muka yang bermake up untuk mengelakkan jerawat naik dengan cepat. Hati-hati sebab nanti makin banyak whitehead dan blackhead muncul. Hihi

Good news Shaklee ada Cleanser yang bebas daripada 1500 bahan kimia merbahaya. Pencuci muka Youth bebas sabun dan mempunyai Ph yang seimbang.

Mahu tahu lebih lanjut lagi tentang pencuci muka YOUTH? Baca sini 10 Tahun Lebih Muda dengan YOUTH.


Too Much Scrubbing?


Gunakan scrub yang mempunyai tekstur yang halus

Scrub pun penting juga untuk membuang sel kulit mati tapi bila terlalu kerap ia akan menyebabkan kulit kita semakin menipis dan ia akan menyebabkan kulit kita menjadi lebih sensitif malah kita. Elakkan guna scru setiap hari untuk mengelakkan kita daripada menyingkirkan sel kulit muka yang baru.

Gunakan scrub 1 sekali untuk kulit normal dan 2 kali untuk kulit berminyak dengan scrub yang bertekstur halus untuk memastikan kulit sentiasa sihat dan segar

Info tambahan: 10 juta sel kulit mati setiap hari. Protein Shaklee (ESP) boleh membantu memperbaharui sel kulit kita. Tidak perlu scrubbing sudah lepas ni, ESP kan ada.

Produk Penjagaan Muka?


Hati-hati memilih skincare untuk mengelakkan kulit menjadi bertambah rosak.Produk penjagaan muka ni biarlah setia pada yang satu. Etchinng. Haha Elakkan mencampurkan adukkan produk penjagaan muka anda. Gunakan 1 jenama sahaja untuk produk ni.

Bila guna Skincare yang berbeza risau pula kulit kita bertambah teruk. Hati-hati bila memilih skincare.

Pastikan skincare yang kita guna sesuai dengan jenis kulit kita sama ada normal, berminyak, kering ataupun kombinasi( kering + berminyak)

Elakkan juga skincare yang mempunyai kandungan bahan kimia merbahaya. Ia bukan sahaja membahayakan kulit kita tapi juga seluruh tubuh badan kita.

Lucky for you Shaklee ada skincare revolusi terbaru yang sangat sesuai untuk semua jenis kulit malah bebas daripada 1500 bahan kimia merbahaya.

Read more - YOUTH SKINCARE

Elakkan memicit jerawat dengan tangan


Pengedar Youth Shaklee Kota Belud 0149517442
Picit jerawat dengan tangan boleh saja tapikan pastikan ianya bersih.


Ini perkara paling best kan? Tapi kuku kita ini sememangnya mempunyai kuman. Bila kita memicit jerawat menggunakan kuku kita, kulit kita akan dijangkiti oleh kuman.


Tidak hairanlah bila makin banyak jerawat yang muncul. Elakkan juga sentiasa memegang muka kita dengan tangan( tangan kita kan banyak bakteria) Boleh saja pegang muka kita tapi pastikan tangan kita tu bersih.

Lindungi kulit daripada sinaran UV


Pengedar Youth Shaklee Kota Belud 0149517442
Siok siok berpanas tu jangan lupa apply krim yang ada SPF ya.

Ini cara yang paling penting untuk penjagaan muka tapi masih banyak yang gagal untuk melakukan nya. Sebelum keluar daripada rumah, pastikan anda memakai krim yang boleh melindungi kulit kita daripada sinaran UV.

Sinaran UV ini boleh menyebabkan kulit kita menjadi rosak. Jangan main-main tau sebab ia juga boleh menyumbang kepada terjadinya kanser kulit.

Lepas ni elakkan kulit terlalu terdedah dengan sinaran matahari. Tidak pun pastikan memakai krim yang boleh melindungi kulit.

Good news! Shaklee ada Moisturizer yang mengandungi SPF 50. Ia bukan sahaja melindungi kulit kita daripada sinaran UV tapi juga memastikan kulit kita sentiasa lembap. Mahu tahu lebih pasal moisturizer tu boleh baca sini "Youth Skincare"

Sekian tips dari Cheryl hari ini. Semoga bermanfaat untuk kita semua dan jangan lupa apply ya! 

Love,
Cheryl Johnny
Trusted Shaklee Independent Distributor.