Tuesday, 24 April 2018

Ketahui Punca Alergik Pemakanan Berlaku Dan Cara Untuk Mengatasinya

Bagaimana Alergik Berlaku?

Alergik berlaku apabila sistem imun badan seseorang bertindak secara tidak normal kepada keadaan atau benda di sekelilingnya.

"Bahan" ini dikenali sebagai alergen, ia menyebabkan tindak balas keradangan kepada badan kita dan ianya boleh juga sampai mengancam nyawa seseorang. Ada mengatakan bahawa 30% bilangan penduduk di seluruh dunia mengalami alergik dan peratusannya semakin bertambah.

Pengedar Shaklee Malaysia - 0149517442

Reaksi alahan disebabkan oleh alergen yang berbeza tetapi secara umumnya ia terbahagi kepada 3 iaitu alergik makanan, alergik sentuhan dan juga alergik udara.

Hari ini Cheryl hanya akan kongsikan tentang alergik makanan.

ALERGIK MAKANAN 


Alergik terhadap pemakanan juga dipanggil sebagai hipersensitiviti makanan. Ianya terjadi apabila badan kita memberi rekasi yang tidak normal terhadap pemakanan tersebut.

Antara makanan yang membawa alahan yang teruk ialah susu lembu, kekacang dan juga telur. Alahan jenis ini selalunya akan mengalami demam, rhinitis dan juga asma.

Pengedar Shaklee Malaysia - 0149517442
Antara makanan yang perlu diambil perhatian oleh semua.

Alahan ini tidaklah seteruk mana, kegatalan juga akan muncul apabila termakan sesuatu yang boleh menyebabkan alergik gatal. Namun begitu, ibu bapa mestilah prihatin juga terhafap kesan alergik seperti kekejangan perut, muntah, cirit birit beserta dengan ruam dan juga bengkak pada mulut dan mata kerana ianya akan membawa kepada reaksi alergik yang melampau.

Sama seperti rakan saya yang mengalami alahan terhadap sotong. Badannya mungkin memberi reaksi yang tidak normal apabila beliau memakan sotong dalam jumlah yang sangat banyak. 

Keradangan mulai muncul pada seluruh tubuh badannya termasuk mukanya sekali. 

Pengedar Shaklee Malaysia - 0149517442
Gambar yang diberi oleh kawan saya.

Semasa saya melihat story yang dimuat turun pada instagram nya, saya cadangkan kepada beliau untuk ikthiar dengan Herbal Blend Shaklee

Tidak sampai seminggu pun, kesannya sangat memberangsangkan! 😍  Walaupun pada mulanya beliau ragu-ragu untuk membeli herbal blend tersebut. 

Pengedar Shaklee Malaysia - 0149517442

Katanya walaupun sudah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan jaruman, ianya tidak mempunyai apa-apa perubahan pun. Beliau menggunakan herbal blend setiap hari lebih-lebih lagi semasa beliau berpeluh, nampaknya alergik tersebut lebih cepat reda. 

Ada sesiapa yang mengalami masalah seperti ini? Jom cuba ikthiar dengan Herbal Blend Multipurpose Cream Shaklee. Worth to buy and try, memang tiada penyesalan untuk membeli satu tiub.

Pengedar Shaklee Malaysia - 0149517442

Ada dua cara untuk mendapatkan produk Shaklee ini. Cara pertama adalah melalui pembelian E-Sell. Boleh klik gambar untuk membuat pembelian dengan sendiriAtau 

Hubungi 0149517442 atau klik link ini http://CherylJohnny.wasap.my ke whatsapp saya.

Love,Cheryl JohnnyTrusted Shaklee Independent Distributor